” Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak.” – Albert Einstein 

Lovas tréningjeink a személyiségfejlesztés, a csapatépítés és a szociális együttműködés kérdésköreivel foglakoznak, melyeket tapasztalati úton, élményeken keresztül tárnak fel a résztvevők számára, jelen esetben lovak segítségével.

A ló inspirál, földöntúli tisztaságával és életrevalóságával tiszta utat mutat.

Nem lehetne felsorolni mennyi mindent tanulhatunk Tőlük. Az út egyénre szabott és behatárolhatatlanul sokszínű. Elevenen él bennem az összes „lökés”, melyet életutamon, tanulásomban adtak.

Megismerni önmagunkat, a lehetőségeinket, a képességeinket, a határainkat, a fejlődés állandó lehetőségét… Megvilágosító, tiszta villanások, melyeket nem lehet nem megérteni, ha az ember megtapasztalja őket.

Beszélhetnénk pszichológiáról, szocializációról, az emberi evolúcióról, vagy akár kapcsolati mechanizmusokról. A lovas foglalkozásoknak azonban legfontosabb jellemzői az egyéni élmény, a saját tapasztalás, a felismerés. A ló tisztán reagál arra, amit teszünk. Nincsenek előítéletei, sem elvárásai. A velük való játék során rengeteget tanulunk önmagunkról és az általunk kiváltott reakciókról. Ezeket a folyamatokat rögzítjük és a tréningek második felében az ontológiai coaching ezközeivel feldolgozzuk.

Nehéz lenne szavakkal visszaadni milyen érzés, amikor préda és ragadozó barátságot köt, amikor elérjük a kommunikáció olyan szintjét, ahol egy rezdülés is elegendő a megértéshez és az együttműködéshez. Amikor egy több száz kilós lény meglepő intelligenciájával és rendkívül éles érzékenységével kerülünk teljes összhangba. Felemelő érzés, amikor egy ló a barátjává fogad, amikor a bölcs vezetőt látja bennünk és örök kétkedőként is teljes bizalommal követ minket bárhová, bármiben. Önmagunk és emberi kapcsolataink alapköveit ismerjük meg miközben elérünk idáig.

A lovaknál a közhiedelemmel ellentétben nem erődominancia működik. Vezetőjük általában egy idős egyed, aki bizonyította életrevalóságát. Szerető szigorral irányítja a csapatot, annak érdekeit szem előtt tartva. Préda állatok lévén meg kellett tanulniuk a tökéletes együttműködést, a legkiszámíthatatlanabb helyzetekben is az azonnali közös reakciót, melyben minden egyénnek fontos és határozott szerepe van. Számunkra megdöbbentő tisztasággal tudják kezelni saját személyes határaikat. A ménes sohasem lesz csorda… Egy olyan sokszínű, az egyének személyiségét tiszteletben tartó közösség, mely mégis tökéletesen tud együttműködni. Rengeteg dolgot tanulhatunk tőlük. Kezdve attól, hogy hogyan kell tanulni, fejlődni, helyzeteket értékelni és kezelni, az élet apró szépségeinek örülni. Egyáltalán hogyan tudjuk eredendő kíváncsiságunkat és játékosságunkat megőrizni. Mégis az a legfontosabb, hogy inspiráló élményeket kaphatunk és bepillantást nyerhetünk abba, hogy hogyan tudjuk maximálisan önmagunkat megélni egy közösségen belül. Megismerjük saját egyéni működésünket és azt, hogy hogyan tudjuk ezt kommunikálni mások felé konfliktusok nélkül. Emellett észrevétlen fejlesztjük a gyors helyzetfelismerést és kezelést, a problémamegoldást, a magabiztosságot, a toleranciát, a bizalmat és a kreativitást.